Mer om min familjeforskning

 

Genetiskt tillhör jag en stor grupp av manliga personer i Sverige. Närmare bestämt tillhör jag haplogruppen:
I1> I-M253> I-DF29> I-Y11205> I-Y24470

Med hjälp av BigY-test och analys hos https://yfull.com (YF01573 ), så visar det sig att jag med pappersforskning och dna-resultat kan koppla ihop mig med en av de första nybyggarna i Norsjö, Skellefteå lfs, Skellefteå sn. Dessutom kan jag med hjälp av andra dnatest-resultat på samma sätt fastställa att Olof Persson på mellanvägen är en anfader på mitt raka fäderne. Här är släktlinjen Johan (Janne) Olof Lidén / Edvard Fredman helt säkerställd mha dna-resultat.

Vad som också känns mycket angeläget är att finna föräldrarna och deras anfäder till min ff fm ff Daniel Wassily Mathson, Danielsson(?) Fredman (Freman(?)), Fridman(?), Friedman(?) f.1786 i ryska Polen. Daniel Fredman var 22 år, när han kom med den Kjeserliga ryska armén, som invaderade nuv. Finland och norra Sverige (nuv. Norr- och Västerbotten) år 1808 – Sveriges sista krig. Vid fredsslutet 1810-10 tvingades Sverige avskilja en 1/4 av dess landyta och en 1/3 av dess befolkning. Hur många av dagens människor känner till denna dramatiska händelse i Sveriges historia? Av okänd anledning deserterade Daniel, fick beskydd och bildade familj i Skellefteå socken. Jag har tidigare valt att lägga ut information om min närmaste släkt, men har slutat med det, då det dyker upp utan källor på all sköns webbplaser. Jag har skickat ett brev till ett Militärhistoriskt arkiv i Moskva och hoppas därigenom mot ersättning få mer information om Daniel – varifrån kom han och vilken var hans familjebakgrund? Tyvärr har de allt eftersom önskat få fler detaljer, som jag dessvärre saknar.

Leisborn Media i Skellefteå forskade ett par år för att kunna göra en film om ”Ryska desertörer 1809” i det gamla Westerbotten (nuv. Norr- och Västerbotten). Filmen var klar [2009-04-01] i en version som är 54:30 min. lång. Jag kontaktades av Martin Leisborn våren 2008 och övertalades att medverka i filmen, då jag är en levande ättling till en desertör från ryska Polen.

1809 stod det sista slaget på svensk mark. Sverige förlorade Finland. I samma krig förlorade över 200 ryska soldater sitt hemland – då de deserterade. Vad vet vi om dessa rättslösa och desperata män? Vad drev dem att fatta detta beslut och därigenom riskera sitt liv? Hur gick det för dem? Hur blev de mottagna av svenskarna? Var desertörerna fega, eller rentav de enda som hade tillräckligt med mod att våga ta det drastiska steget att förändra sin livssituation? Denna film skildrar dessa människoöden och fyller ett hål i de svenska historieböckerna. Längd: 55 min.

Filmen på DVD kan beställas till privatpersoner för 190 kr inkl moms och frakt. Vid offentlig och kommersiell visning, kontakta oss för offert.

2014 var det 200 år sedan Daniel Fredman och hans blivande hustru Martha Nilsdotter var i Piteå stad. Han som dräng hos apotekaren Brodin och hon som piga i prästgården. Det året avlades deras andra dotter Susanna (Johanne) Fredman, som så småningom kom att gifta sig för andra gången 1865-04-22 i Hald kirke ved Viborg, Hald sogn, Randers, Danmark (Johann Joachim Hintze och Johanne Fredmann) efter att hennes förste make (gifte 1840-12-26 i Sankt Petri fs, Malmö stad), Christen Mathiasson sedan 15 år, avled i kolera i Sankt Caroli fs, Malmö stad 1850-09-08. Jag har sedan några år kontakt med en levande ättling till Susanna och Christen.

DNA-tester är nödvändiga för att om möjligt få veta varifrån Daniel Freman / Fredman / Fridman/ Friedman kom.

Jag/vi inom släkten har kostat på oss ett Y-DNA-67 på en nu levande mansperson på den raka fädernelinjen. Jag har sedan betalat för ett BigY-test. Den s.k. BAM-filen med allt DNA har länkats till https://yfull.com/ för analys. Det går framåt, men det krävs många fler testtagare med rötter i Ryska Polen, som betalar för ett BigY-test, för att vi ska komma närmare nutid till en gemensam anfader. Ju fler positioner i y-DNA-kromosomerna, som kan jämföras desto bättre! Vi kan bara vänta och hoppas!

Så här kan vi också se ut 2001 !


Fr. vä: Anna, David, Maria, Peter, Jan. Juni 2001

Min broder på mors sida, Roger (Granström) Fredman född 1954 kom att bli inspirerad av en yngre kusin till vår mor, Yngve Granström, som spelade gitarr. Roger gick N-linjen i Skellefteå och fortsatte vidare på musiklinjen på Framnäs folkhögskola med suveräna pedagoger. Där valde han träblås och kom att bli en skicklig flöjtblåsare. Roger spelade ur Georg Philipp Telemanns noter vid min och Ulla-Stinas vigsel i Boliden kyrka i juni 1974. Roger blev ihop med Ingegerd, som var året före på Framnäs folkhögskola, fast då på stråkutbildningen. Båda sjöng de i kör minns jag. De gifte sig 1980 och blev musikpedagoger i Skövde. Därefter blev de egenföretagare och flyttade senast 1993 till Örebro. Tio år därefter 2003 flyttade de till Västra Vingåker, där Ingegerd var uppvuxen. Där har de fortsatt att driva sina företag och främst då Fredmans Musik tillsammans. Samtidigt har fyra barn fostrats i familjen. Well done! Obs! Om du ska köpa en fjöjt eller liknande, så ska du absolut först fråga Roger eller Ingegerd om vad de har att erbjuda! Fredmans Musik

Kontakta mig för mer info.