Nyheter

 
image

Okänd fader - Johan (Janne) Olof Lidén

Att möta en anteckning om okänd fader i olika arkivdokument triggar verkligen igång mig på alla sätt. Sett i backspegeln, så har jag dessbättre lyckats med att knäcka ett antal hinder.

Det jag är mest glad över är att jag har lyckats ringa in fadern till min farfars farfar, Frans Edvard Fredman, som föddes utom äktenskap och prästen skrev oäkta, eg. oägta, avlad i ett utomäktenskapligt möte. Men det skulle aldrig ha gått om jag inte satsat på att få nyckelpersoner och mig själv att betala för avancerade Y-DNA-test för att få se den raka fädernelinjen.

Nu är det fastställt genom Y-DNA-test att Johan (Janne) Olof Lidén är far till Frans Edvard* Fredman. Vi tillhör en haplogrupp I1 >DF29 >Y11210. Vår tidigast kände och dokumenterade förfader är Tomas Larsson d.1558, bonde på Norsjö 9, Skellefteå socken.

Du kan avläsa mina STR-markörer via denna länk: https://www.familytreedna.com/public/Sweden?iframe=yresults

Klicka på Ctrl+F och skriv sökorden Y11210, så kommer du till min rad! Kit nr 319422 Tomas Larsson d.~1558 owner Norsjö 9 1539-58 (SWE)

 
 
image

Okänd fader till Helmer* Gerhard Franke

För några somrar sedan fick jag för mig att gräva lite mer om denne Helmer Franke, som lämnats in på Barnhus i Stockholm 1910-06-22. Anledningen var egentligen att jag stötte på honom, då jag forskade på de som levde i Kristineberg, Björksele fs, Lycksele sn på 1940-talet. Det visade sig att han kom från Göteborg med snälla damer. Fader och moder okända. Dock fann jag en anteckning om modern i födelseboken, i den församling där Helmer föddes. Hon var född 1887-12-08. Vilken lättnad och att gossen fått efternamnet Franke. Det kan väl inte vara så svårt att korstabulera alla register och finna vilka som var Helmers föräldrar tyckte jag... Det tog mig några dagar och veckor den sommaren, men till slut hade jag svaren! Gissa om Sigbritt Franke och hennes döttrar kunde glädja sig över att plötsigt få kontakt med nya levande släktingar. Sigbritt Franke, folkskollärare 1966, fil.dr, docent 1978, professor 1981, univ.rektor i Umeå, och den första kvinnliga univ.kanslern i Sverige placerad i Stockholm! Den sommaren blev till mycket stor glädje för oss alla inblandade..
 
 
image

Okänd fader till Allan Forsberg

Den Allan Forsberg var Sjöman 1940, smälverksarbetare 1950, redaktör på Piteå-Tidningen, PT, Jag kommer ihåg hans namn från det att jag var gymnasielärare i Piteå 1973-2009. Jag drevs av nyfikenhet och fann att Allan var född utom äktenskap. Den okände fadern fick jag tidigt fokus på. En följd av mina efterforskningar blev att Allans son-ättlingar med flera anhöriga kom in i strålkastarljuset och de fick nya varma släktrelationer.
 
 
image

Okänd fader - till Sara Stina Tungström

Senast idag 2022-06-13 kom jag att lösa ett problem med en okänd fader. Stina föddes oägta av Greta Stina Stenberg f. i Voxna fs (X). Sara Stina f.1821-09-16 i Voxbo, Voxna fs (X). Efter lite grävande i Voxna fs, så fann jag en given kandidat. Anders Tungström f.1793-10-10 i Ore fs (W). Han dyker upp som mästersven i Övre Hammaren, Voxna (X) 1818 och finns kvar någon månad efter att flickan är född i Voxbo, Voxna fs (X). Jag ringde upp en läkare, Bengt Hahne, som för några år sedan gjorde en efterlysning på denne Anders Tungström. Han kunde bekräfta att denne Anders Tungström till slut fick ta ansvar och betala för flickans underhåll. Efter att modern stämde honom inför häradsrätten. Jag är så tacksam, då Bengt Hahne lovat att skicka kopior på rättegångshandlignarna i detta ärende. Punkt.
 
 
image

Okänd fader till Knut Ivan

För några år sedan blev jag kontaktad av syskonen födda Schönfeldt i Burträsk socken. De visste inte vem som var deras farfar. Varför? Det visade sig att deras far blev inlämnad på Barnhus i Stockholm våren 1905. Modern och fadern var okända. Det blev så att jag rekommenderade syskonen att betala för ett autosomalt dna-test och för brodern ett Y-DNA-test. Med lite efterforskningar, så har jag kunnat identifiera modern, då det i födelseboken antecknades om hennes födelseår, mån och dag. Mha. Stockholms Rotemansarkiv, har jag lyckats att identifiera och följa den biologiska modern som tyvärr avled 1909. På försommaren har resultat kommit in för olika dna-tester. Nu har syskonen levande kusiner och 3-männingar i södra Sverige. De har redan kommit i kontakt med varann. Fadern är inringad och vi har kommit till en lösning. Tänk att de har fått vänta så länge på detta. Syskonen är i 80-årsåldern, Men vi känner en sådan stor glädje över att till slut få svar på våra frågor.