Jan Fredmans genealogi

Författarsläkten i Norr…

Om mig

Mina rötter finns främst i landskapet Västerbotten och nuv. Västerbottens län inkl. västra delar av södra Lappland, Västernorrlands län, landskapet Medelpad, Dalarna, Västmanland, Ryska Polen (1780-talet) och Scotland. Född 1946 i Kristineberg/Norsjö(AC) . Uppvuxen i Burträsk socken. De socknar som är mest frekventa i Västerbotten i min släkt är Skellefteå, Lövånger, Bygdeå, Burträsk, Norsjö, Jörn, Malå, Arvidsjaur, Degerfors (nuv. Vindelns kn) och Lycksele socken. Min digitala släktdatabas omfattar ändå många fler socknar i Sverige och andra länder och mer än 138.000 personer [2020-10-12]. Eftersom jag var inflyttad från Västerbotten (AC) till Piteå stad (BD) sedan 1973-2009, så har jag av nyfikenhet också registrerat uppgifter om personer, som flyttat in från den södra delen av det gamla Västerbotten till Pite älvdal från 1680-talet och framåt och naturligtvis deras ättlingar i många generationer. Det innebär att jag ofta finner ”släktingar” i 6-10:e släktled bland nu levande individer i Piteå kommun, t.ex. bland mina gymnasieelever, arbetskamrater och skolledare på Strömbackaskolan i Piteå. Numera bor jag som pensionär i Burträsk, Skellefteå kn.

Läs mer om min familjära släktforskning här!

CV – Curriculum Vitae , yrke och engagemang

Sex år i en s.k. sammanhållen B-skola i Åsträsk vid stambanan 2 mil söder om Bastuträsk(AC). Ht åk 7 i Kalvträsk och vt åk 7 i Burträsk. Min klasslärare i 6:an, Hans Nordin, blev rektor i Burträsk och sedan skoldirektör i Skellefteå stad. 3-årig realskola i Burträsk 1960-63; gymnasium i Skellefteå och Umeå 1963-66. Stabsuoffutbildning 15 mån. vid I20 Umeå/Sollefteå 1966-67, Motorofficersutbildning vid Kadettskolan I16 i Halmstad sommaren 1969, Umeå Universitet 1967-08 — 1970-01, Ekonom, Fil. Pol.mag. (statistik 20p, nationalekonomi 50p, företagsekonomi 60p, statskunskap 30p och juridik ”proppen” 10p); Lärarhögskolan i Uppsala/Hudiksvall 1972 under 1 år med ämnen som samhäsllskunskap och företagsekonomi. Fast tjänst som gymnasielärare i ekonomiska ämnen, som från 1973-01 vid Christinaskolan bestod av företagsekonomi, förvaltningsekonomi och rättskunskap och därefter vid det totalintegrerade gymnasiet – Strömbackaskolan – från aug. 1973 i Piteå. Adjunktstjänsten fick jag via telefon, då jag erbjöds att ersätta min f.d. klassföreståndare och lärare i samhällsekonomi Bengt Burvall vid dåvarande Handelsgymnasiet i Umeå. Jag har varit lärare i 37 år; SP/NVT – Ekonomisk inriktning, vid Strömbackaskolan i Piteå sedan 1973. Tre vuxna barn. Jag har drivit företaget EkData Konsult under 10 år (1989-1998) vid sidan om min heltidstjänst som gymnasielärare och institutionsansvarig i data och ekonomi. Uppdragsutbildningar inom kommun och län främst kvällstid. Installationer av datasalar med Token Ring-nätverk, försäljning av mjuk- och hårdvara, programutveckling hos olika förvaltningar främst relationsdatabaser i Windowsmiljö.

Förtroendeuppdrag

Samtidiga sidouppdrag som kassör, revisor i LR(facket) lokalt, kommunföreningen och i distriktet + revisor i Strömnäs GIF. Ledamot i Fastighetsdomstolen under en mandatperiod och ledamot i Skattenämnden under två mandatperioder t.o.m 2006.

Medlem i ett antal släktforskarföreningar. Styrelsesuppleant 2004-2008 i Pitebygdens Forskarförening, där jag fungerade som redaktör för Ätt & Bygd, medlemsblad i föreningen. Sedan 2012-03 är jag invald i Skelleftebygdens Släktforskare, som ledamot efter att ha varit suppleant sedan 2010-03. Jag valde att lämna styrelsen 2017-03. Jag har också haft engagemang i andra föreningar, främst som kassör. Genom åren har jag bistått med större släktutredningar. De senaste åren har jag varit engagerad i några sidoprojekt i Skelleftebygdens släktforskarförening – fotoprojektet och registrera födda i nuv. Skellefteå kommun från 1900. Det roligaste har varit att kartlägga så många personer, som möjligt och som jag kan knyta till det jag myntat ”Författarsläkten i Norr”.

Framtida mål

Numera är jag glad och tacksam för att trots allvarliga sjukdomstillstånd få vara med om en helt ny dag. Så länge jag är nyfiken, så finns chansen att jag upptäcker något nytt. Och så länge jag blir utmanad på rätt område, så tänder jag på alla cylindrar. Intresset för släktforskning finns kvar som daglig stimulans de flesta veckodagar.