Om mig

 
imageRötter...

Mina rötter finns främst i landskapet Västerbotten och nuv. Västerbottens län inkl. västra delar av södra Lappland, Västernorrlands län, landskapet Medelpad, Dalarna, Västmanland, Ryska Polen (1780-talet) och Scotland. Född 1946 i Kristineberg/Norsjö(AC) . Uppvuxen i Burträsk socken. De socknar som är mest frekventa i Västerbotten i min släkt är Skellefteå, Lövånger, Bygdeå, Burträsk, Norsjö, Jörn, Malå, Arvidsjaur, Degerfors (nuv. Vindelns kn) och Lycksele socken. Min digitala släktdatabas omfattar ändå många fler socknar i Sverige och andra länder och mer än 140.700 personer [2022-04-29]. Eftersom jag är inflyttad från Västerbotten(AC) till Piteå stad(BD) sedan 1973-2009, så har jag av nyfikenhet också registrerat uppgifter om personer, som flyttat in från den södra delen av det gamla Västerbotten till Pite älvdal från 1680-talet och framåt och naturligtvis deras ättlingar i många generationer. Det innebär att jag ofta finner "släktingar" i 6-10:e släktled bland nu levande individer i Piteå kommun, t.ex. bland mina elever, arbetskamrater och skolledare på Strömbackaskolan i Piteå. Numera bor jag som avtalspensionär i Skellefteå kn.

CV - Curriculum Vitae , yrke och engagemang

Sex år i en s.k. sammanhållen B-skola i Åsträsk vid stambanan 2 mil söder om Bastuträsk(AC). Min klasslärare i 6:an, Hans Nordin, blev rektor i Burträsk och sedan skoldirektör i Skellefteå stad. 3-årig realskola i Burträsk 1960-63; gymnasium i Skellefteå och Umeå 1963-66. Stabsuoffutbildning 15 mån. vid I20 Umeå/Sollefteå 1966-67, Motorofficersutbildning vid Kadettskolan I16 i Halmstad sommaren 1969, Umeå Universitet 1967-08 -- 1970-01, Ekonom, Fil. Pol.mag. (statistik 20p, nationalekonomi 50p, företagsekonomi 60p, statskunskap 30p och juridik "proppen" 10p); Lärarhögskolan i Uppsala/Hudiksvall 1972 under 1 år med ämnen som samhällskunskap och företagsekonomi. Fast tjänst som gymnasielärare i ekonomiska ämnen, som från 1973-01 vid Christinaskolan bestod av företagsekonomi, förvaltningsekonomi och rättskunskap och därefter vid det totalintegrerade gymnasiet - Strömbackaskolan - från aug. 1973 i Piteå. Adjunktstjänsten fick jag via telefon, då jag erbjöds att ersätta min f.d. klassföreståndare och lärare i samhällsekonomi Bengt Burvall, min klassföreståndare vid dåvarande Handelsgymnasiet i Umeå. Han hade alltför svårt att vara ifrån sitt Skellefteå AIK. Bengt spelade i sin ungdom fotboll i Norsjö och ansågs vara "en tänkande August". Jag har varit lärare i 37 år; SP/NVT - Ekonomisk inriktning, vid Strömbackaskolan i Piteå sedan 1973. Tre vuxna barn. Jag har drivit företaget EkData Konsult under 10 år (1989-1998) vid sidan om min heltidstjänst som gymnasielärare.

Förtroendeuppdrag

Samtidiga sidouppdrag som kassör, revisor i LR(facket) lokalt, kommunföreningen och i distriktet + revisor i Strömnäs GIF. Ledamot i Fastighetsdomstolen under en mandatperiod och ledamot i Skattenämnden under två mandatperioder t.o.m 2006.

Medlem i ett antal släktforskarföreningar. Styrelsemedlem i Pitebygdens Forskarförening, där jag fungerat några år som redaktör för Ätt & Bygd, medlemsblad i föreningen. Sedan 2010 var jag invald som medlem i styrelsen för Skelleftebygdens Släktforskare som webbredaktör. Jag har också haft engagemang i andra föreningar och då som kassör.

Framtida mål

Jag är numera pensionär och tampas med diverse åldringkrämpor. Fortfarande försöker jag bygga vidare på det jag påbörjat med den s.k. Författarsläkten i Norr.
Varje dag ser jag som en gåva oavsett årstid. Så klart att vintern är lite ansträngande, men det gäller att försöka hålla u